RECICLARE BATERII
De ce trebuie reciclate bateriile uzate?
O baterie conține în medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii conțin 1 kilogram de metal ce poate fi reutilizat, dar în acest moment el se pierde în deșeuri.
O baterie conține în medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii conțin 1 kilogram de metal ce poate fi reutilizat, dar în acest moment el se pierde în deșeuri.
O baterie uzata, ajunsa la cosul de gunoi, apoi la ghena din spatele blocului si in final la groapa de gunoi, poate polua 1 metru patrat de pamant si 10 l de apa?
In medie, o persoana detine in jur de 2 baterii (pastila) si 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) si arunca in jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populatia Romaniei, efectul devine ingrijorator!. Exact la fel ca și în cazul deseurilor electrocasnice, efectele nu sunt doar asupra mediului, ci și direct asupra sănătății oamenilor.
Prin colectarea separata, bateriile sunt stocate in siguranta si transferate apoi catre instalatiile de tratare, incetand astfel a fi un pericol pentru mediul inconjurator. Totodata, materialele si substantele continute pot fi reutilizate, contribuind in acelasi timp si la conservarea resurselor naturale.
Ce efecte au asupra mediului?
Bateriile uzate pot contine metale grele extrem de toxice, care, odata ajunse in natura sau eliminate necorespunzator, pot contamina solul si panza freatica. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate in aer sau intra in contact cu apa, devenind nocive pentru mediul inconjurator si mai ales pentru om.
Aruncate haotic bateriile pot produce urmatoarele efecte:
Dintre substantele continute de baterii:
Află ce opțiuni de colectare îți oferă Sistemul de Colectare Selectivă (SCS) a deșeurilor electrice.
Alege de pe hartă județul tău!