Un mediu mai curat cu ajutorul serviciilor de colectare si reciclare electronice

Fiecare echipament electric si electronic care a iesit din uz si nu mai este functional face parte din categoria deseurilor de tip DEEE. Fie ca este vorba de un televizor, un frigider sau o masina de calcat sau orice alt echipament care a fost alimentat cu energie electrica, este foarte important ca aceste tipuri de deseuri sa fie supuse unui regim special de reciclare electrie. La momentul actual, numarul de deseuri electronice este unul​​ considerabil, in raport cu totalul deseurilor la nivel mondial. 

Motive pentru care sa alegi serviciile de reciclare electronice

Exista o multime de motive pentru care te incurajam sa predai echipamentele electronice nefunctionale unei echipe de colectare deseuri, pentru a trece printr-un proces de reciclare electronice. In primul rand, deseurile de echipamente electrice si electronice contin numeroase substante daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea comunitatii. Printre aceste substante amintim gazele cu efect de sera si alte metale grele care au un impact negativ asupra mediului. Pe de alta parte, programul de reciclare electronice are o importanta majora in recuperarea unor cantitati considerabile de materii prime secundare. Deseurile de echipamente electrice si electronice au un grad crescut de reciclare si reutilizare, cu un procent de 85-90%.

Substante periculoase care intra in componenta deseurilor de echipamente electrice si electronice

Exista o multime de substante care intra in componenta echipamentelor electronice si electrice, care pot reprezenta un pericol pentru sanatatea umana si viitorul planetei. 

Spre exemplu, o substanta foarte comuna in aparate e electrocasnice este freonul. Acesta se regaseste in echipamentele frigorifice si in spuma de izolare a boilerelor. Freonul produce o serie de efecte nocive, precum degradarea stratului de ozon, avand un potential de incalzire globala, fapt care ar putea conduce la alte fenomene climatice defavorabile. Din acest motiv, este foarte important ca orice obiect electric care contine freon sa fie supus unui proces de reciclare corespunzator.

Substantele ignifuge bromurate se regasesc in placile electronice si in carcasele din plastic si nu se degradeaza in mediu. Aceste substante pot avea efecte nefaste asupra organismului uman, afectand functionarea normala a tiroidei si a sistemului hormonal. Prin procesele de reciclare electronice se evita aparitia acestor consecinte si contribuie la mentinerea sanatatii noastre. 

 

Materii prime obtinute in urma procesului de reciclare electronice 

In urma unor procese de tratare si reciclare electronice se obtin o serie de materii prime secundare care pot fi utilizate ulterior in alte scopuri. In urma tratarii deseurilor de echipamente electrice si electronice se pot recupera materii prime precum fier, aluminiu, plastic, cupru si sticla. Aceste materii prime secundare pot fi utilizate mai departe in scopul obtinerii unor bunuri, avand valoare economica. 

Pe de alta parte, placile electronice contin compusi cu valoare ridicata, care se pot obtine in urma procesului de reciclare electronice:

Pe langa toate acestea, echipamentele electronice contin elemente cu valoare energetica care pot fi obtinute in urma unui proces de tratare. Spre exemplu, in urma intregului proces de reciclare electronice pot fi obtinute materii prime secundare precum lemnul, cauciucul sau plasticul. 

Caută pe hartă puncte de colectare in județul tău: aici.

Urmărește-ne pe Facebook.

reciclare electronice

Reciclare electrocasnice – solutia pentru un mediu mai curat

In ceea ce priveste obiectele electrocasnice de orice tip, este foarte important ca acestea sa fie reciclate in anumite conditii, pentru a se reduce astfel probabilitatea de poluare a mediului. Prin intermediul Sistemului de Colectare Selectiva, acestea sunt manipulate si depozitate in centre autorizate, fara a mai reprezinta un pericol pentru comunitate si natura. 

Fiecare obiect care este alimentat cu energie electrica sau necesita cuplarea la baterii de alimentare si nu se afla in stare de functionare intra in categoria deseurilor de tip DEEE. Din cauza substantelor si metalelor componente, aceste obiecte din categoria deseurilor de echipamente electrice, electronice si electrocasnicenecesita colectare, manipulare si reciclare in conditii speciale. 

Deseurile electrice si electronice contin o multime de elemente daunatoare si metale grele care pot fi nocive pentru mediul inconjurator si sanatatea populatiei. Este foarte important ca atunci cand un obiect de uz casnic nu mai functioneaza, acesta sa fie predat in conditii de sigurantae. Sistemul de Colectare Selectiva pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice servicii gratuite de colectare deseuri electrice, pentru ca acestea sa fie reciclate corespunzător, in conformitate cu legile in vigoare.

La ce se refera etapa de reciclare electrocasnice?

De indata ce efectuezi o comanda online sau prin telefon pentru ridicarea deseurilor de la adresa locuintei sau a firmei tale, echipa autorizata de colectare deseuri se va deplasa intr-un timp cat mai scurt pentru a ridica echipamentele electrocasnice. Ulterior, deseurile vor fi transportate spre centrele de tratare si reciclare aparate electrice in conditii de maxima siguranta.

Pentru inceput, procesul de tratare a electrocasnicelor se desfasoara in mai multe etape, pentru a fi pregatite pentru procesul de reciclare. Aceste etape includ dezmembrarea si taierea deseurilor electronice, iar mai apoi sustragerea substantelor nocive din componenta acestora, prin metode specifice. In urma acestei etape, deseurile vor fi descompuse in componente si materiale secundare, care vor fi supuse ulterior unui proces de tratare suplimentar, in functie de caz. 

Acest proces include o serie de valorificari si neutralizari ale materialelor, in vederea unor eliminari nepoluante. In final, procesul de reciclare se incheie prin efectuarea unor procese tehnologice minutioase, care au ca si scop obtinerea materiilor prime secundare si reintroducerea acestora in circuitul economic.

Gradul de reciclare electrocasnice poate ajunge pana la 93% prin intermediul unor tehnologii de reciclare performante, iar in urma acestui proces se produc anumite bunuri.

De ce sunt necesare serviciile de reciclare electrocasnice?

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, productia si furnizarea de echipamente electrice si electrocasnice a crescut semnificativ. Prin urmare si numarul de deseuri provenite din categoria oaparatelor electronice si electrice a crescut semnificativ. 

In fiecare an, la nivel global sunt generate aproximativ 40 de milioane de tone, iar din aceasta cantitate majoritatea reprezinta echipamente electronice si electrice. Luand in considerare aceasta informatie, este foarte usor sa constientizam impactul pe care il pot avea deseurile electrocasnice asupra mediului inconjurator, atunci cand sunt aruncate in aer liber. 

Din dorintal de a stopa po​​luarea planetei si din grija pentru sanatatea noastra, este foarte important ca fiecare aparat electric, electronic sau electrocasnic sa fie predat unei echipe autorizate de colectare deseuri, pentru a fi ulterior supus unui proces de reciclare electrocasnice. 

Aspecte avantajoase in urma reciclarii echipamentelor electrocasnice

Programul de reciclare electrocasnice este necesar pentru a genera elementele reutilizabile din componenta acestor echipamente si a le transforma ulterior in alte produse. Pe langa substantele nocive, electricele contin si o cantitate considerabila de materiale valoroase, iar calitatea acestora depinde foarte mult de tipul si vechimea echipamentului respectiv. 

Un proces de reciclare electrocasnice inseamna si o grija in minus pentru tine. Odata ce ai predat electrocasnicele nefo​​lositoare unei echipe de colectare deseuri, vei scapa de orice grija si vei avea mai mult spatiu pentru un aparat electrocasnic nou si functional. Scapa de orice obiect electric sau electronic pe care nu il mai folosesti si contribuie la mentinerea unui mediu sanatos.

Caută pe hartă puncte de colectare in județul tău: aici.

Urmărește-ne pe Facebook.

reciclare electronice reciclare electrocasinice

Cum functioneaza serviciile de colectare electrocasnice? 

Indiferent daca detii o firma producatoare de aparate e​​lectrocasnice sau folosesti diferite obiecte electronice in locuinta ta, este foarte important sa cunosti importanta repartizarii corecte a electrocasnicelor, daca acestea s-au invechit sau nu se afla in stare de functionare. Conform legii, este interzisa aruncarea deseurilor electrocasnice in aer liber sau impreuna cu gunoiul menajer al locuintei. Cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, echipa Sistemului de Colectare Selectiva ofera solutiii gratuite de colectare aparate electrice si electrocasnice grele, voluminoase, de la adresa solicitanti​​or. Serviciile pot fi accesate atat de catre persoanele fizice, cat si de catre cele juridice, fara a fi implicate costuri. 

Cum poti beneficia de serviciile de colectare electrocasnice?

Daca te intrebi cum poti beneficia de astfel de servicii de colectare electrocasnice, ei bine, este mai simplu decat credeai. Ai la indemana diferite variante prin care poti solicita o echipa specializata pentru a ridica masina de spalat, frigiderul sau orice alt obiect electric de care nu mai ai nevoie. 

In primul rand, poti efectua o comanda telefonic, prin apel gratuit la 0800 444 800, pentru a specifica adresa locuintei/ firmei/ institutiei. Ulterior, echipa de colectare se va deplasa la adresa specificata pentru a ridica deseurile, fara ca tu sa fii nevoit sa platesti o anumita suma de bani. 

In acelasi timp ai si posibilitatea de a efectua o comanda online, prin completarea unui formular care cuprinde toate informatiile necesare. Astfel, va trebui sa oferi datele tale de contact pentru echipa de colectare deseuri electrice:

Ca si informatie aditionala, formularul include si cerinta de a specifica cu exactitate ce anume doresti sa reciclezi, prin urmare, ce fel de obiecte doresti sa predai echipei. La fel ca si in situatia anterioara, echipa de colectare deseuri se va deplasa in scurt timpla adresa specificata si va ridica gratuit deseurile de care nu mai ai nevoie. 

Servicii de colectare electrocasnice gratuite la nivel national 

Sistemul de Colectare Selectiva este dezvoltat la nivel national, astfel incat fiecare cetatean sa aiba posibilitatea de a beneficia de servicii gratuite de colectare aparate electrice si electrocasnice. Pentru a afla mai multe informatii, poti verifica punctele de colectare deseuri din judetul tau, disponibile pe site-ul  colecteaza.ro. De asemenea, poti accesa calendarul cu actiuni de colectare deseuri din fiecare judet, iar in acest mod poti scapa foarte usor de obiectele electrice si electronice de care nu mai ai nevoie. 

Servicii de colectare deseuri electrice – importanta asupra mediului inconjurator

Indiferent care este modul de intretinere, vechimea sau firma producatoare a unui obiect electric sau electrocasnic, acesta contine o varietate de substante si componente care pot avea un impact negativ major asupra mediului inconjurator daca nu sunt colectate si reciclate corespunzator. Metalele grele precum si gazele care intra in componenta electrocasnicelor pot fi nocive pentru populatie si reprezinta un pericol pentru intreaga planeta. Prin serviciile de colectare electrocasnice se contribuie foarte mult la diminuarea poluarii mediului inconjurator si la mentinerea unui mediu cat mai curat si sanatos. 

Deseurile electrice si electronice reprezinta un factor negativ in ceea ce priveste sanatatea mediului, in special atunci cand acestea sunt depozitate impreuna cu alte tipuri de deseuri. Serviciul nostru de colectare electrocasnice si deseuri electrice contribuie la managementul corect al acestor tipuri de deseuri, fara ca acestea sa reprezinte un pericol pentru comunitate sau natura. 

De aceea, daca detii diferite obiecte electrice si electronice in locuinta sau la sediul firmei tale, nu ezita sa accesezi serviciile gratuite de colectare deseuri, pentru a contribui si tu la mentinerea unui mediu cat mai curat. 

Caută pe hartă puncte de colectare in județul tău: aici.

Urmărește-ne pe Facebook.

colectare electrocasnice

URMARESTE-NE!

Află ce opțiuni de colectare îți oferă Sistemul de Colectare Selectivă (SCS) a deșeurilor electrice.
Alege de pe hartă județul tău!

© 2022 Colecteaza
Sună Gratuit TELVERDE