Reciclare electronice

Bucureşti Sector 1

Un mediu mai curat cu ajutorul serviciilor de colectare si reciclare electronice

Fiecare echipament electric si electronic care a iesit din uz si nu mai este functional face parte din categoria deseurilor de tip DEEE. Fie ca este vorba de un televizor, un frigider sau o masina de calcat sau orice alt echipament care a fost alimentat cu energie electrica, este foarte important ca aceste tipuri de deseuri sa fie supuse unui regim special de reciclare electrie. La momentul actual, numarul de deseuri electronice este unul​​ considerabil, in raport cu totalul deseurilor la nivel mondial. 

Motive pentru care sa alegi serviciile de reciclare electronice

Exista o multime de motive pentru care te incurajam sa predai echipamentele electronice nefunctionale unei echipe de colectare deseuri, pentru a trece printr-un proces de reciclare electronice. In primul rand, deseurile de echipamente electrice si electronice contin numeroase substante daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea comunitatii. Printre aceste substante amintim gazele cu efect de sera si alte metale grele care au un impact negativ asupra mediului. Pe de alta parte, programul de reciclare electronice are o importanta majora in recuperarea unor cantitati considerabile de materii prime secundare. Deseurile de echipamente electrice si electronice au un grad crescut de reciclare si reutilizare, cu un procent de 85-90%.

Substante periculoase care intra in componenta deseurilor de echipamente electrice si electronice

Exista o multime de substante care intra in componenta echipamentelor electronice si electrice, care pot reprezenta un pericol pentru sanatatea umana si viitorul planetei. 

Spre exemplu, o substanta foarte comuna in aparate e electrocasnice este freonul. Acesta se regaseste in echipamentele frigorifice si in spuma de izolare a boilerelor. Freonul produce o serie de efecte nocive, precum degradarea stratului de ozon, avand un potential de incalzire globala, fapt care ar putea conduce la alte fenomene climatice defavorabile. Din acest motiv, este foarte important ca orice obiect electric care contine freon sa fie supus unui proces de reciclare corespunzator.

Substantele ignifuge bromurate se regasesc in placile electronice si in carcasele din plastic si nu se degradeaza in mediu. Aceste substante pot avea efecte nefaste asupra organismului uman, afectand functionarea normala a tiroidei si a sistemului hormonal. Prin procesele de reciclare electronice se evita aparitia acestor consecinte si contribuie la mentinerea sanatatii noastre. 

 

Materii prime obtinute in urma procesului de reciclare electronice 

In urma unor procese de tratare si reciclare electronice se obtin o serie de materii prime secundare care pot fi utilizate ulterior in alte scopuri. In urma tratarii deseurilor de echipamente electrice si electronice se pot recupera materii prime precum fier, aluminiu, plastic, cupru si sticla. Aceste materii prime secundare pot fi utilizate mai departe in scopul obtinerii unor bunuri, avand valoare economica. 

Pe de alta parte, placile electronice contin compusi cu valoare ridicata, care se pot obtine in urma procesului de reciclare electronice:

  • Argint;
  • Platina;
  • Aur;
  • Alte metale rare – antimoniu, berylium, indium, gallium. 

Pe langa toate acestea, echipamentele electronice contin elemente cu valoare energetica care pot fi obtinute in urma unui proces de tratare. Spre exemplu, in urma intregului proces de reciclare electronice pot fi obtinute materii prime secundare precum lemnul, cauciucul sau plasticul. 

Caută pe hartă puncte de colectare in județul tău: aici.

Urmărește-ne pe Facebook.

reciclare electronice

Alte noutăţi

URMARESTE-NE!

Află ce opțiuni de colectare îți oferă Sistemul de Colectare Selectivă (SCS) a deșeurilor electrice.
Alege de pe hartă județul tău!

© 2022 Colecteaza
Sună Gratuit TELVERDE